Onze asociaal lange zomervakantie in onderwijsland!

Tja, we hebben er zo naar toegeleefd! Onze ‘asociaal’ lange zomervakantie in onderwijs Nederland!

Vanmorgen opgestaan met de zon in mijn slaapkamer! Ja, het is eindelijk zomer en vakantie! In het onderwijs mogen wij immers genieten van een asociaal lange zomervakantie. Wij boffen toch maar. Toch knaagde er iets in mij vanmorgen… is het wel echt zo?

Even googelen leverde mij weer eens verrassende informatie op. Ons alom geprezen Scandinavië maar eens als eerste opgezocht, geprezen vanwege de hoge leeropbrengsten. Het Nederlandse onderwijssysteem wordt immers vaak vergeleken en afgezet tegen dat van Finland, daar kunnen wij immers nog veel van opsteken. Niet voor niets gaan veel studiereisjes op managementniveau dan ook naar het prachtige Finland. M.b.t. leesvaardigheid scoort Finland mooi een derde plaats in de PISAranking van 2009, in tegenstelling tot Nederland met een tiende plek. Op de voet gevolgd door onze charmante zuiderburen met de elfde plek.

O ja, zomervakantie. Daar ging het vandaag over. Enfin, het googelen leverde mij een interessante website op die ik u zeker niet wil onthouden http://www.schoolvakanties-europa.nl/ .

De volgende kennis t.a.v. zomervakanties heb ik tot mij genomen;

  • Zweden: 10 weken

  • Denemarken: 7 weken

  • Finland: 10 tot 11 weken

  • Duitsland: 6 weken

  • België: de maanden juli en augustus

Hoe staat het dan met Nederland? Voor degene die het niet geheel paraat hebben, 6 tot 7 weken in de verschillende onderwijssectoren. Zijn wij dan zo uitzonderlijk, dat het anders moet van minister Van Bijsterveldt?

Realiseert de minister wel dat vakantiedagen conform CAO geregeld zijn? Ons salaris is daarmee gebaseerd op de urennorm voor het onderwijs. Kortom; het salaris in onderwijsland wordt verrekend met het aantal lesweken dat gegeven wordt. Eigen tijd dus. Niks asociaal lange zomervakantie. Het is maar even dat u het weet.

Een fijne warme welverdiende zomervakantie toegewenst!

Onderwijspassie 23 juli 2012