De PLG, ook in de kinderopvang

Er zijn veel vormen van professionaliseren. De Professionele Leergemeenschap (PLG) is daar één van. Het is goed om stil te staan bij die vorm van professionaliseren, die aansluit bij de visie van uw organisatie en bij de behoefte van u en uw pedagogische medewerkers.

Laatste kan gebaseerd zijn op de trends vanuit wet- en regelgeving. Daarnaast kan het gerelateerd zijn aan dat wat uw medewerkers, in die specifieke instelling, juist op dit moment nodig hebben.

Een PLG is een gestructureerde duurzame vorm van leren, die flexibel aansluit bij de verschillende behoeften. Naast dat het een manier van leren is, doet het namelijk ook een beroep op de cruciale vaardigheden die nodig zijn voor het ontwikkelen van een lerende cultuur vanuit visie en houding. Het is gebaseerd op vertrouwen, verbinden, vakmanschap naast eigenaarschap en inspiratie.

De basis van een PLG kan geformuleerd worden door het centraal stellen van de innovatie van de eigen organisatie. Door dit te benaderen vanuit de brede kind ontwikkeling en de interactievaardigheden kunnen thema’s als ‘coaching on the job’, ‘permanente scholing’, ‘concretisering van de pedagogische doelen’, ‘elk kind een mentor’ of het ‘structureel volgen van de kind ontwikkeling’ zinvolle thema’s zijn.

beer.png

Deze manier van werken en leren geeft managers en medewerkers een krachtige tool waarbij organisatie- en sector overstijgend leren en werken, verder vorm krijgt.

Angèle van der Star MEL MEd

 

Meer lezen over het opzetten van een PLG